دهکده روابط بین الملل دهکده روابط بین الملل

 
دهکده روابط بین الملل
 
 
منوی اصلی
صفحه نخـــــست
چــــاپ صفــــحه
خـــانه كردن وب
ذخـــــیره صفحه
پـست الکترونیک
بایگـــانی مطالب
در باره ی ما
 

بادرود بر کاربرمحترم هدف از ارائه مطالب این وبلاگ فقط درجهت شناختن بهتر فضای روابط بین الملل ومفاهیم مربوطه به آن است وبه هیچ عنوان به حزب یا گروهی هیچ تعلقی ندارد ونخواهد داشت. با سپاس -نیکنام
موضاعات
سخنی با شما خاورمیانه خلیج فارس مقالات سیاسی یک هفته باخبر سازمانهای بین المللی برگه هایی از تاریخ شخصیتهای بین المللی اندیشه سیاسی امنیت در روابط بین الملل کتابخانه پیمانهای بین المللی انرژی
پیوند وبلاگ
ردیاب خودرو

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان POWER PLAY و آدرس powerplay.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






 

فال حافظ

جوک و اس ام اس

قالب های نازترین

زیباترین سایت ایرانی

جدید ترین سایت عکس

نازترین عکسهای ایرانی


آرشیو ماهیانه
بهمن 1391
دی 1391
شهريور 1391
مرداد 1391
تير 1391
خرداد 1391
ارديبهشت 1391
فروردين 1391
نویسندگان
نویسندگان
پیوند وبلاگ
مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی وزارت امور خارجه
یو . اس . کلوزآپ
مرکز مطالعاتی رند
وبلاگ دکتر پیروز مجتهدزاده
مرکز مطالعاتی و نظرسنجی پیو
موسسه مطالعاتی اسپن
موسسه بروکینگز
چشم انداز توسعه وامنیت
Barry Buzan
JOHN .MEARSHEIMER
Francis Fukuyama
FOREIGN AFFAIRS
Joseph Nye
بررسی استراتژیک
موسسه ابرار معاصر
انجمن ژئوپلیتیک ایران
پورتال جامع سیاسی
وبلاگ تخصصی سیاسی
پزوهشگاه مطالعات راهبردی
دانشکده روابط بین الملل
henry kissinger
وبلاگ دکتر مجید تفرشی
وبلاگ دکتر مجید استوار
سازمان ملل متحد
سازمان کشورهای صادر کننده نفت(اوپک)
دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت
وزارت امور خارجه
مركز مطالعات عالي بين الملل
باشگاه انديشه
مركز پژوهش هاي علمي ومطالعات استراتژيك خاورميانه
کتابخانه دید
موسسه مطالعات ايران واوراسيا
پايگاه تخصصي سياست بين الملل
كتابخانه الكترونيكي وزارت امور خارجه
مرجع تخصصي علوم سياسي و روابط بين الملل
پرتال جامع علوم انساني
دفتر مطالعات سياسي وزارت امور خارجه
مرکز مطالعات استراتژیک
ایران دیپلماتیک
دیپلماسی ایرانی
حمل ماینر از چین به ایران
حمل از چین
بوق دوچرخه
یکانسر
آی کیو مگ
ریحون مگ

:: تمام پیوندها ::
 
طراح قالب و کد های جاوا...

كاربران آنلاين: نفر
تعداد بازديدها:
RSS

طراح قالب و کد های جاوا...

Www.LoxBlog.Com

کد های وجاوا :

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 728
بازدید دیروز : 287
بازدید هفته : 1128
بازدید ماه : 2261
بازدید کل : 252356
تعداد مطالب : 479
تعداد نظرات : 5
تعداد آنلاین : 1

تماشا

نفتی بر آتش بحران در سوریه
       
 
سقوط جنگنده ترکیه مسیر غرب را تغییر می دهد؟
نفتی بر آتش بحران در سوریه
 
 
دکتر یوسف مولایی استاد دانشگاه تهران و حقوقدان در گفتگو با دیپلماسی ایرانی به بحران سوریه می پردازد و معتقد است سرنگونی جنگنده ترکیه توسط سوریه می تواند جبهه جدیدی در بین جبهه های مختلف باز کند و بحران را به سمت عمیق تر شدن سوق می دهد.

 

دیپلماسی ایرانی: در حالی که بحران سوریه در حال تشدید است و کوفی عنان آخرین تلاش های خود برای جلوگیری از وقوع یک جنگ داخلی تمام عیار در این کشور را انجام می دهد روز گذشته سوریه اعلام کرد که نیروهای نظامی سوری یک جت جنگنده ترکیه را در نزدیکی مرز دو کشور هدف قرار داده‌اند. مقامات ارتش سوریه گفته‌اند که نیروهای دفاع هوایی این کشور روز جمعه، ۲۲ ژوئن، آنچه را "هدفی ناشناس که وارد حریم هوایی سوریه شده بود" خوانده شد، سرنگون کرده‌اند. شب گذشته به دنبال برگزاری نشستی اضطراری به ریاست رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه، این کشور اعلام کرد که بعد از مشخص شدن تمام جزئیات، برای واکنش قاطع درباره این موضوع تصمیم‌گیری خواهد کرد. درباره این اتفاقات و اینکه آیا امکان دارد این مسئله کبریتی بر باروت سوریه باشد با دکتر یوسف مولایی استاد دانشگاه تهران و حقوقدان گفتگو کرده ایم که در زیر می  خوانید:

بحران سوریه روز به روز تشدید می شود و به نظر می رسد این کشور در حال فروغلتیدن به جنگ داخلی تمام عیار است. شورای امنیت برای کاهش خشونت ها و جلوگیری از این اتفاق چه تدابیری اندیشیده است و چه راهکارهایی را می تواند دنبال کند؟

 همانطور که اطلاع دارید شورای امنیت از تصمیم گیری در مورد بحران سوریه عاجز مانده است.در حال حاضر مشکل شورای امنیت این است که یکپارچه نیست. یک طرف کشورهای غربی به همراه کشورهای عربی وجود دارند و طرف دیگر هم چین و فدراسیون روسیه. طرف غربی به طور غیر مستقیم درگیر مسئله است و خواستار تغییر حکومت و دولت در سوریه است. بنابراین طرف غربی یک سر اختلاف است و بی طرف نیست. طرف دیگر یعنی چین و روسیه حتی اگر حامی دولت سوریه هم نباشند، با ابتکارات و اقدامات طرف غربی برای تغییر حکومت در سوریه موافق نیستند. بنابراین خود شورای امنیت در رابطه با مسئله سوریه دچار بحران است و نمی تواند به طور عادلانه یا ناعادلانه، نقش تمام کننده داشته باشد. وجود ایرادات و انتقاداتی که به شورای امنیت وجود دارد، این شورا در مواردی با قاطعیت توانسته که بحران ها را حل کند. اما در قضیه سوریه شورای امنیت به دلیل دو دستگی در این شورا نمی تواند قاطعانه عمل بکند. علاوه بر این، در درگیری که میان حکومت با بخشی از مخالفین وجود دارد، هیچ جریان بی طرفی نیست که مورد قبول دو طرف باشد و بتواند نقش میانجی را بازی کند و طرفین را متقاعد کند. طرح کوفی عنان نیز از این جهت شکست خورد که نمی تواند طرفین را قانع کند که کوفی عنان به عنوان یک داور بی طرف برنامه ای دارد که می تواند برای دو طرف مثبت باشد.

 

نتیجه این عدم تصمیم گیری در شورای امنیت چه خواهد بود؟

در چنین شرایطی که برنامه و جدولی که بتواند بحران را حل کند در دست نیست، تداوم بحران خود وضعیت را بد تر می کند. به عبارت دیگر بحران حالت رها شده پیدا کرده است. یعنی کسی توانی ندارد تا یک راه حل عادلانه برای بحران سوریه پیشنهاد کند. بنابراین طرف های درگیر به نحوی تقویت می شوند و بحران تشدی می شود. حکومت سوریه امکانات دولتی را به کار می گیرد و از این طرف هم کشورهایی که از آن ها به عنوان حامیان مخالفان بشار اسد نام برده می شود مانند قطر و عربستان و کشورهای دیگر به مخالفین کمک می کنند. بنابراین بحران حالت فرسایشی پیدا کرده و زیرساخت های اقتصادی ـ اجتماعی و حتی فرهنگی سوریه را زیر آوار می برد. وقتی تعداد تلفات زیاد می شود افکار عمومی هم بسیج می شود و وضعیت بسیار خطرناکی را ایجاد می کند. این شرایط به قدری پیچیده است که به نظر نمی رسد کسی بتواند به روشنی بگوید چه در سوریه می گذرد. درگیری و کشت و کشتار در سوریه دیده می شود ولی این که واقعا علل این بحران چیست؟ چه کسی مسئول این کشت و کشتار است؟ چه کسی بیشتر خشونت به کار می برد؟ پاسخ هیچ کدام از این سوالات معلوم نیست. بنابر گزارش کوفی عنان هر دو طرف به نوعی محکوم هستند.

 

روز گذشته نیروهای نظامی سوری یک جت جنگنده ترکیه را در نزدیکی مرز دو کشور هدف قرار داده‌اند. این مسئله تا چه اندازه می تواند به افزایش بحران منجر شود؟

 

هنوز مشخص نیست که ارتش سوریه با چه هدفی و در چه شرایطی این جنگنده ترکیه را مورد هدف قرار داده است. این مسئله که فعلا باید آن را یک حادثه دانست، کمکی به حل بحران نمی کند بلکه مشکل جدیدی ایجاد می کند و جبهه جدیدی در بین جبهه های مختلف باز می کند که بحران را به سمت عمیق تر شدن سوق می دهد.

 

در شرایطی که حقوق بین الملل به بن بست رسیده است، آیا راهکار حقوقی دیگری برای حل بحران وجود دارد؟

ببینید نمی توان گفت حقوق به بن بست رسیده است. درواقع نهاد اجرا کننده حقوق بین الملل قفل شده است و از اجرای وظایف خود ناتوان است. بر اساس حقوق بین الملل، شورای امنیت مسئول حفظ امنیت و صلح در جهان است و در حال حاضر شورای امنیت به عنوان نهاد حافظ صلح و امنیت جهان نمی تواند حرکتی داشته باشد. بنابراین مشکل ساختاری است.

 

بنابراین به لحاظ اجرایی حقوق بین الملل با مشکل مواجه است و امکان اجرا ندارد؟
در این موضوع خیر؛ حقوق بین الملل در این موضوع تکلیف را به شورای امنیت واگذار می کند. در حالی که شورای امنیت به بن بست رسیده است. البته شاید افکار عمومی یا نهادهای حقوق بشر و شورای حقوق بشر و یا دادگاه های بین المللی واکنش نشان دهند اما مسئله این جاست که این نهادها چندان وزنی در فضای بین المللی کنونی و در سیاست بین الملل ندارند و این گونه مسائل معمولا در اثر تصمیمات شورای امنیت حل و فصل می شود.

 

اگر به لحاظ سیاسی و نظامی بحث پیش رود، امکان این که بدون آن که بحث حقوقی مسئله حل شود اقدامی انجام شود وجود دارد؟

به لحاظ اجرایی سابقه چنین کاری را داریم. در عراق بدون موافقت شورای امنیت مداخله نظامی صورت گرفت. در کوزوو نیز نزدیک به سه ماه بدون قطعنامه شورای امنیت یا با تفسیر بسیار موسع از قطعنامه 1244 ناتو دست به فعالیت نظامی زد. کسی به لحاظ اجرایی و عملیاتی نمی تواند جلوی ناتو را بگیرد.  اگر ناتو بخواهد وارد قضیه شود، مسئله پیچیده تر می شود و احتمالا راه حل حقوقی هم برای جلوگیری از آن وجود نخواهد داشت. اما به نظر می رسد احتمالا ناتو روش های قبلی را در سوریه به کار نخواهد بست. کمک هایی که در حال حاضر از نظر مالی و سیاسی و لجستیگی و مخابراتی به مخالفان می شود در این مسئله قابل توجه است.

اما آن چه می توان گفت این است که راه حل های سیاسی و حقوقی بسته شده و این مسئله باعث می شود که مسئله هر چه بیشتر در دامن راه حل نظامی بیفتد و راه حل نظامی بیشتر به آن معناست که توازن قدرت به نفع گروهی می چرخد که از امکانات بیشتری برخوردار است. چندین ماه است که این درگیری ها ادامه دارد و روز به روز کمک کشورهای خارجی به مخالفین مسلح بیشتر می شود. این نشان دهنده آن است که کشورهای خارجی در پی آن هستند که توازن قدرت را چنان به هم بزنند که ساختارهای قدرتی دولت سوریه تضعیف شود و موازنه به سمت نیروهای مخالف تغییر کند.

 

افکار عمومی در سیاست بین الملل‌ نقش دارد. اگر این بحران حقوق بشری که در سوریه وجود دارد فضا را به سمتی ببرد که افکار عمومی به طور جدی خواهان مداخله نظامی در سوریه شود، حقوق بین الملل چه حکمی خواهد داد؟
مشکل افکار عمومی این است که حضوری در صحنه واقعی ندارد. نمی توان به بی طرفانه بودن گزارش هایی که دریافت می شود اعتماد کرد. بنابراین افکار عمومی توسط رسانه ها و صاحبان قدرت رسانه جهت داده می شوند. حال افکار عمومی در مسیری می رود که در مقابل اقدامات دولت سوریه و علیه آن صف آرایی می کند. اگر این روند ادامه پیدا کند، می تواند یکی از نیروهای تاثیر گذار در نهاد های بین المللی باشد. اما به تنهایی تعیین کننده نیست. ممکن است افکار عمومی آن قدر فعال شود که روی نظر روسیه و چین اثر بگذارد و آن ها به لحاظ منافع دراز مدت  خود احساس کنند که تداوم این وضعیت به نفع منافع درازمدت آن ها نیست و مسئله به شورای امنیت بازگردد. در حال حاضر راه حل های حقوقی و مسالمت آمیز به موضع گیری روسیه و چین متکی است. آن ها در حال حاضر نقش تعیین کننده ای دارند. اگر روسیه و چین نقش خود را تغییر دهند هنوز راه حل حقوقی برای بحران سوریه متصور است.

 
کوفی عنان خواستار ورود ایران به روند حل بحران شده است. به نظر شما ایران می تواند در حل بحران کمک کند؟
به هر حال ایران یک بازیگر منطقه است. کنارگذاشتن ایران از معادلات و تحولات منطقه ای کار درستی نیست. به نظر می رسد که در بحران سوریه بیشتر کشورهای فرامنطقه ای نقش آفرینی می کنند. ایران تحت هر شرایطی باید در روند حل مسئله حضور داشته باشد. نمی توان پیش داورانه گفت که ایران طرفدار حکومت بشار اسد است و بنابراین نباید حضور داشته باشد. سوال این است که آیا آمریکا بیط طرف است؟ آمریکا هم به عنوان حامی مخالفین وارد عرصه حل مسئله می شود. اتفاقا حضور ایران می تواند بسیار مثبت باشد و نظر کوفی عنان کارشناسی شده است.

تهیه کننده: دیپلماسی ایرانی




نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






آخرین مطالب ...
» پنج راه حل سوزان مالونی به اوباما برای تعامل با ایران
» سوریه نقطه عطف سیاست خارجی اتحادیه اروپا
» اوباما و محدودیت‌های فروش سلاح
» قدرت مانور کره شمالی
» بحران اقتصادی جهان و افزایش فروش تسلیحات
» روسیه بازیگر مسلط در بازار تسلیحات هند
» آسیاگرایی آمریکا و تحدید چین
» ائتلاف ها در جهان تک قطبی
» غرب و چرخش معنادار در روش مواجهه با بحران سوریه
» نقش یهودیان در انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا: پول یا رای؟
» اصول مندرج در اجلاس سران جنبش عدم تعهد
» معامله در واشنگتن
» ناآرامی‌ها در صحرای سینا؛ ابعاد و پیامدها
» شکل‌گیری مثلث منطقه‌ای ترکیه ـ عربستان ـ مصر
» بیم و امیدهای دموکراسی لیبی
» جنگ فرقه‌ای ـ درد زایمان خاورمیانه جدید
» راهبرد و دیدگاه جنبش عدم تعهد و ایران نسبت به یکدیگر
» امریکای لاتین؛ بازگشت سناریوهای کهنه با چهره جدید
» اندیشکده بروکینگز: بازگشت عربی القاعده و بهره‌وری از ایجاد هرج و مرج
» تقویت نیروهای اطلاعاتی آمریکا در افغانستان

Home | FeedBack

Copyright © 2008 LoxBlog.Com . All Rights Reserved. Translation Www.NazTarin.Com